آشنایی با خرمای استعمران

میوه خرما که یکی از قدیمی ترین و پرخاصیت ترین میوه های تاریخ است از درخت نخل بدست می آید. خرما یک میوه خارق العاده است که بعنوان یک غذای کامل شناخته می شود و از دیرباز یعنوان یک وعده غذایی کامل مصرف می شده است. قدرمت تاریخی این میوه به چندین هزار سال قبل برمیگردد. خرما دارای تنوع زیادی است که از لحاظ رنگ، بافت، طعم و اندازه به نمونه های متعددی دسته بندی می شود. در اینجا می توان تعدادی از خرماهای موجود در ایران که شناخته شده هستند را نام برد. خرمای شاهانی، کبکاب، پیارم، زاهدی، استعمران، مضافتی، کلوته، ربی، برهی، خاصویی، مجول و دگلت نور از مهمترین خرماهای موجود می باشند.
در این مقاله می خواهیم در مورد یکی از پرفروش ترین و معروف ترین خرماهای ایران که از نسبت صادراتی زیادی نیز برخوردار است صحبت کنیم. این خرما که به خرمای استعمران یا سایر مشهور است یکی از خرماهای مناسب صادرات می باشد. مرکز اصلی تولید این نوع خرما در ایران، شهر شادگان در استان خوزستان است. خرمای استعمران یک نوع خرمای نیمه خشک است که دارای قند مناسب بوده و برای افراد دیابتی نیز بسیار مناسب می باشد. این نوع خرما یک جایگزین عالی برای قند و شکر محسوب می شود و جایگاه مناسبی در رژیم غذایی بیماران دیابتی و ورزشکاران دارد. خرمای استعمران دارای ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است که از جمله آن می توان به ویتامین بی، ویتامین آ، مس، منیزیم، منگنز و سلنیوم اشاره نمود. خرما خواص متعددی دارد که برخی از آن ها شامل جلوگیری از پوکی استخوان، درمان کم خونی، تامین انرژی روزانه، بهبود سلامت پوست و مو، استحکام غضروف ها، بهبود و سلامت دستگاه گوارش می باشد. خرمای استعمران یکی از انواع خرمای با قیمت مناسب در ایران می باشد و نسبت به خرمای پیارم و زاهدی قیمت کمتری دارد. هسته این نوع خرما به دلیل شهددار نبودن به راحتی از گوشته آن جدا می شود. از این خرما می توان به عنوان یک میان وعده خوشمزه و پرخاصیت استفاده کرد.
مشخصات ظاهری خرما استعمران
خرما استعمران یا خرمای سایر، به شکل بیضی مانند است و ظاهری کشیده و تقریبا باریک دارد. رنگ این خرما قهوه ای روشن و یا مایل به تیره است و اغلب دارای پوستی براق است. هسته این خرما از گوشته آن به راحتی جدا می شود و اندازه آن حدودا کوچک می باشد.
خرمای استعمران دارای طعمی لذیذ و شیرین است که شیرینی آن به اندازه بوده و حس دلچسبی از خوردن آن بوجود می آید. این خرما همانطور که گفته شد به دلیل نیمه خشک بودن و رطوبت کم جز خرماهای شهددار طبقه بندی نمی شود. این نوع خرما به قدری با کیفیت است که از آن می توان در تهیه انواع دسر و شیرینیجات و کیکها استفاده نمود.
استعمران همانند بسیاری از خرماهای دیگر در سایزهای متنوعی در بازار فروخته می شود؛ اندازه این نوع خرما بسته به آب و هوا، به کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می شود. نوع آب و هوا طبیعتا بر طعم و رنگ خرما نیز تاثیر قابل توجهی دارد. همچنین میزان شهد این نوع خرما بر اساس نوع آب و هوا تغییرپذیر می باشد. باید توجه داشت که نمونه های خشک این خرما بیشتر مورد هجوم آفت و حشره ها قرار میگیرند؛ بنابراین نحوه نگه داری و شرایط دمایی این خرما از اهمیت زیادی برخوردار است. نمونه هایی که در بازار فروخته می شوند بر اساس درجه کیفی و مرغوبیت خرما دارای قیمت های مختلفی هستند. مهمترین منطقه کشت این نوع خرما در منطقه خوزستان و شهر شادگان است که دارای بیشترین کیفیت در بین استعمران کشت شده در سایر نقاط کشور است. خرمای استعمران منطقه شادگان، جز خرماهای با میزان صادرات بالا است.
خرمای استعمران خرمایی است که ارزش غذایی بالایی داشته و ویتامین ها و املاح معدنی زیادی را شامل می شود. قند مناسب، مواد معدنی زیادی شامل آهن، فسفر، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم و انواع ویتامین ها باعث بالا رفتن ارزش غذایی این خرما شده است. این میوه ارزشمند یک میان وعده عالی برای تامین انرژی روزانه افراد به خصوص کودکان می باشد. استعمران حاوی آنتی اکسیدان زیادی است که به همین دلیل یک ماده غذایی ضد سرطان به شمار می رود.
استعمران دارای مقادیر زیادی منیزیم است که بعنوان یک ماده هضم کننده غذا و بهبود گوارش به افرادی که مشکلات گوارشی دارند کمک می کند تا راحت تر غذا را در بدن هضم نموده و کیفیت هضم غذا در سیستم گوارش آن ها افزایش یابد. این در حالیست که مقادیر بالای آهن هم در این خرما برای افراد کم خون کاربردیست. از این میان وعده مغذی می توان برای تامین انرژی افرادی که روزانه تمرینات سخت و فشرده دارند یا ورزشکارانی که به دنبال تامین انرژی روزانه خود هستند استفاده نمود. خرما به تنهایی قادر است کالری مورد نیاز روزانه بدن را تامین کند و بدن را برای مدت طولانی و فعالیت های مستمر سرپا نگه دارد.
بیشترین کشت و تولید خرمای استعمران
یکی از مهمترین مناطقی که خرمای استعمران در آن کشت و برداشت می شود منطقه شادگان در استان خوزستان است. این شهرستان بهترین و مرغوب ترین نوع خرمای استعمران را دارا است. تخمین زده می شود که حدود 13600 هکتار از اراضی منطقه شادگان مربوط به کشت نخیلات استعمران است که حدود 10600 هکتار آن کاملا بارور هستند. این اراضی بارور متاسفانه طی سال های اخیر به دلیل کمبود بارندگی و خشکسالی آسیب دیده اند و حجم برداشت محصولات این منطقه نیز کاهش یافته است. این موضوع بر کیفیت محصولات نیز تاثیر گذاشته است و از مرغوبیت آن کاسته است. لازم به ذکر است خرمای استعمران در مناطق دیگری همچون شهرهای آبادان، ماهشهر و اهواز نیز کاشت می شود و این خرما تنها به شادگان منحصر نمی شود.
مهم ترین فواید خرمای استعمران
در بخش های قبل گفته شد که خرمای استعمران خواص متعددی دارد که همین خواص باعث تاثیرگذاری بیشتر بر سلامتی بدن شده است. خواص موجود در این نوع خرما بدن را از بیماری های مختلف مصون داشته و ایمن نگه می دارد. وجود مواد معدنی، ویتامین ها و مقادیر زیاد آنتی اکسیدان در این نوع خرما برای سلامت بدن بسیار مفید بوده و ضروری است.
در ادامه این مقاله به بررسی و شرح مهمترین خواص و فواید این نوع خرما خواهیم پرداخت. برخی از مهمترین این خواص عبارتند از:
- تامین انرژی و سوخت مورد نیاز بدن: خرمای استعمران (سایر) دارای قند زودجذب است که این نوع قندها به دلیل طبیعی بودن، سریعا در بدن جذب شده و باعث ایجاد انرژی مداوم برای بدن می شود. به همین علت است که خرما در وعده غذایی اکثر افراد یافت شده و به خصوص افراد ورزشکار که نیاز به قند سریع و زودجذب دارند می توانند استفاده مفیدی از این میوه ببرند.
- تقویت سیستم ایمنی: قبلتر اشاره شد که خرمای استعمران دارای آنتی اکسیدان است. وظیفه این آنتی اکسیدان ها محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد بوده و سلول ها را از آسیب در برابر این رادیکال ها محافظت می نماید.
- تنظیم روده و معده و دستگاه گوارش: خرمای استعمران حاوی مقادیر بالایی از فیبر می باشد. فیبر موجود در این ماده غذایی نه تنها سیستم گوارش را تنظیم می نماید بلکه باعث کاهش اشتها و در نتیجه تناسب وزن هم می گردد. با مصرف خرما از بیماری هایی همچون یبوست جلوگیری می شود و عملکرد دستگاه گوارش تا حد زیادی بهبود بخشیده می شود.
- استحکام و تقویت استخوانها و غضروف ها: خرمای استعمران دارای منیزیم، کلسیم و پتاسیم است. این مواد معدنی مهم برای سلامت دندان ها، استخوان ها و غضروف های بدن حیاتی می باشند و نقش مهمی در سلامت آن ها دارند.
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی: تنظیم فشار خون و جلوگیری از انواع بیماری های قلبی از دیگر نقش های خرما در تامین سلامتی بدن است. این ماده غذایی به دلیل پتاسیم موجود باعث کاهش فشار خون شده و ریسک ابتلا به بیماری و مشکلات قلبی را کاهش می دهد.
- تقویت عملکرد مغز: از دیگر فواید خرمای استعمران تقویت حافظه و بهبود وضعیت اعصاب و عملکرد مغز می باشد. خرمای استعمران به افراد کمک می کند تا قوه یادگیری بهتری داشته باشند.
- کاهش خستگی: استعمران دارای قندهای طبیعی می باشد که باعث تسریع جذب در بدن می شود. وجود این قندها انرژی لازم برای انجام انواع فعالیت ها را فراهم کرده و باعث جلوگیری از خستگی می شود. این ماده غذایی همچنین میزان ریکاوری بدن را نیز افزایش می دهد.
- کمک به کاهش وزن: همانطور که گفته شد خرمای استعمران مقادیر زیادی فیبر دارد که این عامل باعث کاهش اشتها می شود. با وجود فیبر معده احساس سیری خواهد داشت و این موضوع باعث کاهش مصرف مواد غذایی و پرخوری توسط افراد می گردد و در نتیجه منجر به کاهش وزن و تناسب اندام خواهد شد.
خرمای استعمران یک مکمل عالی و مغذی برای همه افراد و همه سنین می باشد. شما می توانید این خرما را با کیفیت مرغوب از فروشگاه بهتاگل تهیه نمایید.
شرایط نگهداری خرما استعمران
خرمای استعمران یا سایر یکی از مهمترین ارقام صادراتی خرما در ایران می باشد. این خرما که از محبوبیت خاصی برخوردار است و مقاومت و ماندگاری بالایی دارد. یکی از دلایل محبوبیت این خرما، ماندگاری بالای آن می باشد که به همین دلیل، باعث افزایش صادرات و همچنین فروش داخلی این محصول شده است. ماندگاری بالای این محصول از افت آن و کاهش کیفیت نیز جلوگیری می نماید که این امر خود یکی از فاکتورهای مهم خریداران این محصول می باشد.
این خرما قابلیت ماندگاری تا چند ماه متوالی در دمای محیط داشته در عین حال که کیفیت آن حفظ می شود و سالم باقی می ماند. اما اگر نیاز به حفظ حداکثری کیفیت دارید بهتر است آن را در محیط های سردخانه یا یخچال نگه داری کنید تا طعم و کیفیت آن مانند روز اول حفظ شود.
اگر خرمای خریداری شده شیره دار باشد می توانید آن را در دمای محیط یا بالای صفر نگه داری نمایید زیرا در این صورت بافت خرما تغییر نخواهد کرد و کیفیت آن دستخوش تغییر نخواهد شد؛ این درحالیست که خرمای شیره دار در دمای منفی سفت و غلیظ خواهد شد و امکان از دست رفتن کیفیت آن وجود دارد. اما اگر خرما خشک یا نیمه خشک است می توان برای حفظ کیفیت آن را در شرایط یخچالی و سردخانه نگه داری نمود.