معرفی و آشنایی با گردو
گردو یک درخت با ارزش است که در بسیاری از کشورها رشد کرده و میوه آن به فروش می رسد. گفته می شود که گردو یکی از درختان بومی آمریکای شمالی است. اما باید اذعان داشت که این گردوها توسط تاجران انگلیسی به اکثر نقاط دنیا برده شدند و توسط بومیان آن مناطق کشت شدند. به طور کلی خاستگاه گردو به دو کشور انگلیس و ایران بر می گردد. به همین دلیل است که گردوهای این دو کشور از مرغوبیت و کیفیت بی نظیری برخوردار هستند. گردو در اوایل و اواسط فصل پاییز برداشت می شود. این محصول مغذی و ارزشمند که دارای مغز سفید با پوشش قهوه ای است بصورت یک دایره می باشد که شباهت قابل توجهی به مغز انسان نیز دارد و در یک پوسته چوبی سفت و سخت چروکیده قرار گرفته است. سه کشور آمریکا، ایران و چین از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان گردو می باشند. از دیرباز دو نوع اصلی گردو گردوی سیاه و سفید بوده است که گردوی سفید بومی ایران و گردوی سیاه بومی آمریکا بوده است. اما امروزه به دلیل گسترش علم و تکنولوژی های پزشکی، بذر و نهال انواع محصولات را در اقصی نقاط جهان کشت می کنند. عوامل متعددی در مرغوبیت و کیفیت گردو اثرگذار می باشند که می توان به شرایط اقلیمی و آب و هوایی، نوع آبیاری، نوع و کیفیت خاک، میزان و نحوه گرده افشانی و رسیدگی به درختان اشاره کرد.
درخت و میوه گردو دارای تنواع زیادی است که از مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- گردو کانادایی: این درخت که در مناطق سردسیر و ارتفاع 3000 متری رشد می کند به مدت زمان زیادی برای باردهی نیاز دارد.
- گردو چندلر: نژاد این درخت اصالتا آمریکایی بوده ولی در کشورهایی چون ایران و ترکیه نیز کشت می شود. محصول این درخت به دلیل داشتن پوست نازک به گردو پوست کاغذی نیز معروف است. این درخت مقاومت بسیار بالایی داشته و در ارتفاع 700 الی 1500 متر قابل کشت است.
- گردو لارا: این درخت در برابر سرما مقاومت کمی دارد و یکی از درختان بومی آمریکا است. از سال اول می توان از این درخت محصول برداشت کرد. به گرده افشانی نیاز نداشته و در ارتفاع 1800 متر قابل کشت است.
- گردو فرنور: یکی از انواع دیرگل گردو می باشد که در ارتفاع 1500 متر به بالا قابلیت کشت دارد. این درخت یکی از انواع درختان فوق سردسیری است.
- گردو اسرائیلی: یک درخت دیرگل با بازدهی عالی می باشد که در سال دوم شروع به باردهی می کند و بعنوان یکی از گزدوهای با کیفیت جهان شناخته می شود.
- گردو دماوند: یک درخت بومی ایران و دیرگل بوده و در ارتفاع 1200 متر به بالا کشت می شود. این نوع گردو پوست بسیار سختی دارد اما ارزش غذایی بالایی در مغزهای آن نهفته است.
- گردو تویسرکان: این درخت که ارتفاع آن به 30 متر هم می رسد از گونه های بومی ایران بوده که در سطح جهان طرفدار زیادی دارد. در ارتفاع 500 متر به بالا قابلیت کشت داشته و در سال سوم باردهی دارد. پوست این نوع گردو گاغذی و نازک است.
ترکیبات موجود در گردو
گردو یک میوه مغذی و سرشار از ویتامین بوده که دارای طبعی گرم و خشک است و منبعی عالی برای چربی های مفید، فیبر و پروتئین محسوب می شود. برخی از ترکیبات موجود در گردو شامل موارد زیر می باشد.
- منگنز: منگنز یکی از مواد ضروری برای سلامت بدن است که در تقویت استخوان ها، کاهش التهابات بدن، تقویت عملکرد مغز و تجزیه کربوهیدرات و چربی در بدن نقش دارد.
- مس: وجود مس در ترکیبات گردو منجر به تقویت استخوان ها و مفاصل شده و نیز عملکرد قلب و عروق را بهبود می بخشد.
- منیزیم: از مهمترین مواد معدنی موجود در گردو منیزیم است که نقش مهمی در تقویت عضلات و عملکرد سیستم عصبی و نیز تنظیم فشار خون دارد و وجود آن در بدن سبب کاهش آلزایمر، بیماری های قلبی و دیابت می شود.
- فسفر: فسفر یک ماده معدنی مهم است که نقش وسژه ای در سلامت مغز و دستگاه عصبی دارد. وجود فسفر در بدن باعث سم زدایی می شود. این ماده همچنین باعث افزایش سطح انرژی بدن شده و نقش مهمی در سوخت و ساز بدن دارد. وجود فسفر باعث افزایش سلامت دندان ها و استخوان ها نیز می شود.
- ویتامین :B6کمبود این ویتامین باعث ایجاد کم خونی می شود. وجود ویتامین بی 6 در گردو باعث بهبود وضعیت ایمنی و عصبی بدن شده و بدن را در برابر بیماری های عفونی و ایمنی محافظت می کند.
- آهن: آهن ماده کلیدی در سلامت قلب و عروق می باشد. این ماده سبب ساخت گلبول ها قرمز خونی می شود و اکسیژن رسانی به اندام های بدن را تسهیل می نماید.
- اسیدهای چرب: این ماده مهم در بدن سبب کاهش علائم خستگی، افزایش میزان تمرکز، بهبود وضعیت پوست و مو و سلامتی استخوان ها و مفاصل می شود.
خواص گردو
همانطور که گفته شد گردو دارای خواص بسایر زیادی است که مصرف آن باعث افزایش سطح سلامتی بدن می شود. البته باید اقرار کرد که مصرف زیاد گردو نیز مانند افراط در هر چیز برای بدن ضرر دارد. بعنوان مثال مصرف زیاد گردو می تواند سبب اسهال، افزایش وزن، آلرژی، مشکلات پوستی نظیر جوش و آکنه شود.
در ادامه برخی از فواید مهم گردو در بدن را بررسی می کنیم.
- بهبود سلامت قلب و عروق
گردو با داشتن میزان زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 در کاهش میزان فشار خون نقش به سزایی دارد. گردو همچنین برای افرادی که دارای کلسترول بالا می باشند مفید بوده و این افراد می توانند گردو را در مصرف روزانه خود جای دهند.
- تقویت سیستم ایمنی
مقادیر فراوان ویتامین E در گردو و وجود آنتی اکسیدان های قوی، دلیلی محکم برای ایمن نگه داشتن بدن در برابر بیماری های ایمنی و عفونی می باشد.
- جلوگیری از بیماری هایی نظیر سرطان و التهابات
مصرف گردو در پیشگیری از بیماری هایی نظیر سرطان سینه و سرطان پروستات موثر است. در واقع ترکیبات موجود در گردو همچنین باعث کاهش بیماری هایی نظیر التهابات پوستی و ریوی می شود.
- بهبود عملکرد مغز و اعصاب
وجود ماده معدنی فسفر در گردو نقش پررنگی در افزایش تمرکز و هوش دارد و بدین طریق می تواند به بهبود عملکرد مغز و اعصاب محیطی کمک کند و حافظه را تقویت نماید.
- سلامت مفاصل و استخوان ها
وجود اسیدهای چرب و منیزیم در گردو عملکرد مفاصل و استخوان ها را بهبود بخشیده و التهابات موجود در این ارگان ها را کاهش می دهد.
- کاهش استرس
میزان ملاتونین و منگنز موجود در گردو کاهش استرس را به همراه داشته و به دلیل اثرات قابل توجهی که بر رفع اضطراب دارد خواب و روحیه بهتری را برای افراد به ارمغان می آورد.
- هضم و گوارش بهتر
فیبر موجود در گردو عملکرد سیستم گوارش را تقویت کرده و در هضم غذا به معده و روده کمک شایانی می کند.
- حفظ سلامت پوست و مو
گردو با داشتن میزان کافی از ویتامین های گروه E و B به حفظ شادابی و لطافت پوست و مو کمک کرده و با مبارزه با رادیکال های آزاد سبب کاهش علائم پیری و چین و چروک می شود. گردو همچنین به تعادل رطوبت پوست کمک می کند و سبب درخشان شدن پوست و مو می شود. این ماده غذایی با ارزش باعث برطرف شدن گودی و تیرگی زیر چشم نیز می گردد. گردو با منابع غنی از پتاسیم و چربی های ضروری سبب استحکام مو و کاهش ریزش مو شده و از بیماری هایی چون شوره و اگزما جلوگیری می کند.