خرما یک گیاه تک لپه ای و مختص مناطق گرمسیر است که طبعی گرم و تر داشته و از خانواده و تیره نخل ها می باشد. درخت نخل که برگ های بزرگی دارد تا ارتفاع 10تا20 متر و گاهی اوقات بیشتر هم رشد می کند. میوه های درخت نخل که همان خرما هستند دارای پوستی نازک به رنگ قهوه ای و طعمی شیرین و هسته ای سفت و سخت می باشند. این میوه ها به صورت خوشه ای از شاخه های درخت نخل آویزان شده اند. درخت نخل در منطقی چون نیمکره شمالی و کشورهایی اعم از عربستان، عراق، ایران، کشورهای حاشیه خلیج فارس و شمال آفریقا و در برخی از مناطق آمریکا رشد می کند. درصد کمی از درختان نخل در برخی از مناطق نیمکره جنوبی نیز به چشم می خورد.
میوه خرما یکی از میوه های ارزشمند در ایران و خاورمیانه محسوب شده بطوریکه که به آن میوه بهشتی نیز می گویند. خرما از دیرباز پای ثابت سفره های ایرانیان بوده است و یکی از اجزا مهم در رژیم غذایی سالم برای افراد حساب می شود؛ در کشورهایی چون مصر، عربستان و هندوستان، از خرما به عنوان یکی از غذاهای اصلی یاد می شود. طبق پژوهش های صورت گرفته کشت خرما به 7000 سال قبل بر می گردد. این محصول شگفت انگیز در مناطقی چون خاورمیانه و به خصوص پاکستان امروزی یافت شده است و در ادامه توسط بازرگانان به مناطقی چون جنوب غرب آسیا، شمال آفریقا و کشورهای حوزه مدیترانه از جمله اسپانیا منتقل شده است.
اگر بخواهیم نگاهی تاریخی به میوه خرما داشته باشیم، با توجه به شواهد باستان شناسی و فسیلی وجود آن به 50 میلیون سال قبل بر می گردد.
خرما محصولی از تغییر شکل رطب می باشد. با کاهش میزان آب و تغییر رنگ رطب، خرما به وجود می آید. رطب از بافت نرم تری نسبت به خرما تشکیل شده است. این دو محصول به لحاظ مواد معدنی و ریزمغذی ها نیز با هم تفاوت دارند. بافت و برداشت و نحوه نگه داری آن ها متفاوت بوده و میزان آب موجود در رطب نیز از خرما بیشتر است.
برخی از تفاوت های میوه خرما و رطب به شرح زیر می باشد:
- خرما از آهن بیشتری در ترکیبات خود نسبت به رطب بهره مند است.
- خرما مقدار کلسیم بیشتری نسبت به رطب دارد.
- میزان ویتامین و املاح معدنی بیشتری در خرما وجود دارد.
- فیبر و قند خرما از رطب بیشتر است.
- ویتامین سی بیشتری در رطب نسبت به خرما وجود دارد.
ما در این مقاله به بررسی خواص خرما برای سلامت بدن و ویتامینها و مواد معدنی تشکیلدهنده آن خواهیم پرداخت. پس تا انتهای مقاله با بهتاگل همراه باشید.
انوع خرما
طبق تحقیقات صورت گرفته حدود 3000 نمونه خرما در جهان وجود دارد که از این بین حدود 200 الی 300 نمونه از آن قابل خوردن برای انسان بوده و به نوعی از لحاظ اقتصادی و تجاری صرفه کشت و تولید دارند. از میان این مقدار نیز فقط تعداد محدودی از آن ها به تولید و مصرف انبوه رسیده اند. اصلا عجیب نیست که تنوع خرما به این میزان بالا باشد چرا که این میوه از قدیمی ترین گیاهان موجود بر سطح زمین بوده است.
میوه خرما بصورت رسیده، نیمه رسیده و نارس برداشت می شود. به میوه نرسیده آن خارک می گویند که یک مرحله قبل از تشکیل رطب می باشد. در ادامه این موضوع انواع و اقسام خرما را بررسی خواهیم کرد.
خرما کبکاب
خرمای کبکاب از خرماهای ایرانی می باشد که در منطقه بهبهان و دشتستان به وفور یافت می شود. شکل این خرما بیضی و نیمه تر است. طعم خرمای کبکاب شیرین و لذیذ بوده و رطوبت آن از خرمای مضافتی کمتر می باشد. خرمای کبکاب که از انواع خرمای صادراتی ایران می باشد که در دو شکل خارک و رطب و خرما صادر می گردد. در ایران محبوبیت کبکاب رطب از کبکاب خارک بیشتر است زیرا طعم کبکاب خارک مقداری به تلخی می گراید.
خرما شاهانی
خرمای شاهانی از خرماهای ایرانی است که در استان فارس و هرمزگان می روید. شاهانی که به آن شونی نیز می گویند یکی از شیرین ترین خرماهای ایرانی است که برای گرفتن شیره خرما بسیار مناسب می باشد. خرمای شاهانی کشیده و دارای نوکی باریک است و در دو نوع نرم و آبدار و خشک عرضه می شود. این خرما دارای درجه کیفی می باشد و نمونه درجه یک آن برای صادرات مناسب است.
خرما زاهدی
خرما زاهدی که با نام قصب نیز شناخته می شود از خرماهایی است که به دلیل قند پایین برای افراد دیابتی مناسب می باشد. رنگ خرما زاهدی زرد روشن است و اندازه آن متوسط و بیضی شکل است. گوشته این خرما ضخیم و از نوع نیمه خشک می باشد. نخل خرما زاهدی نسبت به سایر نخل ها دیرتر به میوه می رسد. از خرما زاهدی معمولا همراه با مغزیجات استفاده می شود و ترکیب آن با گردو و یا بادام بسیار خوشمزه است. خاستگاه اصلی این نوع خرما در استان های خوزستان، فارس و بوشهر می باشد. خرما زاهدی منبع خوبی از فیبر و پتاسیم است.
خرما ربی
خرمای ربی یکی از معروف ترین خرماهای منطقه سیستان و بلوچستان است. بافت نرم و پوست نازک و طعم لذیذ از این خرما یک محصول درجه یک و عالی ساخته است. اندازه خرما ربی کشیده و بلند بوده و عمده تولید آن در کشور ایرن و پاکستان انجام می شود. رنگ آن سیاه مایل به قرمز با پوستی چروکیده است. میزان مفید از لاکتوز و فروکتوز درون این نوع خرما باعث شده است که محصولی مناسب برای افراد دیابتی باشد و با داشتن مقادیر فراوان فیبر در هضم مواد غذایی به آن ها کمک کند. خرمای ربی سرشار از آنتی اکسیدان بوده و مواد معدنی بالایی دارد.
خرما برحی
خرما برحی یا برهی از خانواده خرماهای مرطوب و تر می باشد که بیشتر در استان خوزستان و شهر آبادان یافت می شود. طعم آن شیرین و بافت آن بسیار نرم است. میزان شیرینی آن به دلیل برداشت آن به صورت رطب بالا می باشد. رطب برحی به رنگ قهوه ای روشن و خارک آن به رنگ زرد می باشد. پوست این خرما ضخیم و صاف است. طعم و کیفیت خرمای برحی ایران از سایر کشورها به مراتب بالاتر است و به همین دلیل یک محصول لوکس جهت صادرات محسوب می شود.
خرما دیری
خرمای دیری به دلیل نحوه برداشت آن از نمونه های خشک و کم آب می باشد که ماندگاری بالایی دارد. این نوع خرما که از پر مصرف ترین نمونه های خرما است دراز و کشیده و سیاه رنگ هستند. خرمای دیری یکی از انواع خرما و بومی منطقه بصره عراق است که در حال حاضر در کشورهای دیگر نیز کشت می شود. پوست این خرما در ابتدا قرمز و بعد از رسیدن میوه آن به رنگ طلایی در می آید. خرمای دیری از لحاظ شکل و شمایل شبیه به خرمای برحی است. خرمای دیری طعمی شیرین با بافتی نرم دارد.
خرما مجدول
خرما مجدول نوعی از خرماهای بومی کشور مراکش می باشد که از بافت نرمی تشکیل شده است.خرمای مجدول محبوبیت زیادی نزد کشورهای اروپایی و آمریکایی دارد. اندازه خرما مجدول نسبتا بزرگ و به رنگ کهربایی است و از پوسته ای نرم با مزه ای شیرین تشکیل شده است. خرمای مجدول در کنار خرمای پیارم از گران ترین خرماهای موجود در بازار ایران می باشند که خرمای مجدول مقداری گران تر است. بیشترین میزان برداشت خرمای مجدول در ایران مربوط به استان خوزستان است.
خرما استعمران
خرمای استعمران که به خرمای سایر نیز معروف است از خرماهای مناسب صادرات می باشد. این خرما که میزان قند مناسبی دارد و انرژی خوبی برای بدن تامین می کند؛ بیضی شکل بوده و دارای رنگ قهوه ای روشن و تیره است و از نمونه خرماهای نیمه خشک است. بخش عمده ای از نخلستان های استان خوزستان را خرمای استعمران تشکیل داده است. به دلیل رطوبت کمی که این نوع خرما دارد به راحتی از هسته جدا می شود و مدت زمان ماندگاری طولانی دارد. از این خرما در تهیه انواع دسر و شیرینی نیز می توان استفاده کرد که طعم لذیذی به آن می بخشد.
خرما مضافتی
مضافتی از معروفترین انواع خرما در ایران است که بیشتریت مقدار آن در شهر بم تولید می شود. ظاهر زیبای این نوع خرما و پوسته یکدست قهوه ای و متمایل به مشکی آن به همراه بافتی پرگوشت و پر شیره از آن یک خرمای ویژه جهت صادرات ساخته است. طعم شیرین آن به حدی است که می تواند یک منبع انرژی عالی برای بدن در طول شبانه روز باشد. این نوع خرما نسبت به سایر خرماها از مقدار آهن بیشتری برخوردار است. در ترکیبات خرما مضافتی مقادیر زیادی از پتاسیم، منیزیم و کلسیم یافت می شود. همینطور میزان ویتامین های موجود در این خرما سبب شده که یک ماده مغذی برای تقویت مو و پوست و سیستم قلب و عروق باشد.
خرما پیارم
این نوع خرما از منحصر به فردترین انواع خرما می باشد که پوستی نازک به رنگ تیره دارد. خرمای پیارم بسیار بازارپسند بوده و به خوبی توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب نماید. خاستگاه اصلی این نوع خرما در ایران شهر حاجی آباد هرمزگان است. پیارم ظاهری کشیده با پوسته ای چروکیده دارد. پیارم یک نوع خرمای دیررس است و به لحاظ قیمتی نسبت به سایر خرماها گران تر می باشد. ماندگاری خرمای پیارم به دلیل رطوبت کمی که دارد بالا است و می تواند تا دو سال دوام بیاورد. طبق برخی تحقیقات خرمای پیارم 6000 سال قبل از میلاد در منطقه بین النهرین و حاشیه های خلیج فارس کشت می شده است. پیارم یک محصول لوکس جهت صادرات می باشد که فروش صادراتی قابل توجهی دارد.
خرما دگلت نور
خرمای دگلت نور یکی از انواع خرماهای بومی کشورهای عربی به خصوص عراق، الجزایر و تونس می باشد. دگلت نور در ایران نیز به عمل می آید و در برخی از شهرهای استان خوزستان قابلیت رشد خوبی دارد. این خرما نیمه خشک بوده طعم آن زیاد شیرین نیست. از نظر ظاهری دگلت نور شبیه به پیارم است و بیشترین استفاده آن در آشپزی و تهیه شیرینی می باشد. دگلت نور نسبتا ناشناخته است و در ایران بازار چندان مناسبی ندارد . بخش عمده تولیدات خرمای دگلت نور جهت صادرات به کشورهای عربی می باشد.
خرما خاصویی
خرما خاصویی یکی از لذیذترین خرماهای ایرانی است که رنگ قهوهای روشن و مایل به طلایی دارد. ظاهر آن گرد و کوچک و شبیه بامیه است. خاستگاه خرما خاصویی در ایران شهر بوشهر می باشد. این خرمای مرغوب به دلیل شیرینی زیادی که دارد می تواند جایگزین مناسبی برای قند و شکر باشد. میزان تولید خرمای خاصویی زیاد نبوده و به همین دلیل مقداری ناشناخته است. خرمای خاصویی جز خرماهای مرطوب و نیمه خشک طبقه بندی می شود.
خرما هایانی
خاستگاه خرمای هایانی یا حیانی در مصر است. رنگ این نوع خرما قرمز مایل به مشکی است که دارای طعمی شیرین و ملایم می باشد. از لحاظ ظاهری خرمای هایانی شبیه حرمای مضافتی می باشد و فقط مقداری از آن کوچکتر است.
خرما ایتیما
ایتیما یک خرمای بومی کشور الجزایر می باشد که طعم فوق العاده شیرینی دارد. شکل این نوع خرما مستطیلی و بزرگ بوده و به رنگ کهربایی است.
ترکیبات و ارزش غذایی خرما
همانطور که گفته شد ارزش غذایی خرما در حالت های مختلف متفاوت است. به این عبارت که ترکیبات و خواص خرمای رسیده با نیمه خشک و مرطوب آن فرق می کند. بخش اعظمی از ترکیبات خرما را قند تشکیل داده است که حدود 50 تا 80 درصد آن می باشد. از قندهای اصلی می توان به لاکتوز و فروکتوز اشاره کرد. حدود 5 درصد ترکیب خرما را آب میان بافتی تکشیل داده و بقیه نیز شامل چربی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین ها می باشند.
در زیر، ترکیبات و مواد مغذی موجود در 100 گرم خرما درج شده است:
کربوهیدرات | 75 گرم |
فیبر | 7 گرم |
پروتئین | 2 گرم |
پتاسیم | 15 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
منیزیم | 13 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
مس | 40 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
منگنز | 13 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
آهن | 5 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
ویتامین بی 6 | 15 درصد از کل نیاز روزانه بدن |
کربوهیدراتها
خرما سرشار از کربوهیدرات می باشد. این کربوهیدرات ها نقش موثری در تامین انرژی و سوخت روزانه بدن دارند.
اسید چرب
میزان چربی خرما بسیار کم است و اکثر آن در قسمت پوسته خرما جمع شده است. چربی گوشته خرما در بیشترین حالت تا نیم درصد می رسد. نقش چربی های موجود در خرما محافظت از میوه می باشد.
مواد معدنی
مواد معدنی متفاوت و زیادی در ترکیبات خرما وجود دارد که از جمله آن می توان به کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، منگنز، سدیم، فسفر و زینک اشاره کرد. حدود 1 درصد پتاسیم در بافت خرما وجود دارد که از سایر املاح و مواد معدنی موجود در آن بیشتر است. افرادی که مشکل فشار خون دارند به دلیل میزان بالای پتاسیم خرما می توانند بعنوان عامل کاهنده فشار خون از آن استفاده کنند. فلوئور موجود در خرما سبب کاهش پوسیدگی دندان می شود. سلنیوم موجود در آن نیز باعث تقویت سیستم ایمنی شده و از بیماری هایی نظیر سرطان جلوگیری می کند. علاوه بر موارد گفته شده ماده معدنی بور موجود در ترکیبات خرما باعث رفع التهابات مفاصل و استخوان و بیماری هایی چون روماتیسم می گردد.
پروتئین و اسید آمینه
حدود 1 الی 7 درصد پروتئین در خرما موجود است. نقش این پروتئین ها که از حدود 23 نوع اسید آمینه تشکیل شده اند تامین انرژی و افزایش سوخت و ساز بدن می باشد.
ویتامینها
خرما یک منبع غنی از ویتامین است، باید توجه داشت که میزان ویتامین های خرمای تازه از خرمای خشک شده بیشتر می باشد. ویتامین های خرما شامل ویتامین ب1، ب2، ب3، ب6، ویتامین سی و ویتامین آ می باشد.
فیبر
فیبر موجود در خرما باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش شده و فرآیند هضم را راحت تر می کند. در 100 گرم خرما حدود 50 الی 80 درصد از میزان مورد نیاز روزانه فیبر برای بدن وجود دارد.
در جدول زیر کالری صد گرم از انواع خرما آورده شده است.
نوع خرما | کالری در 100 گرم |
خرما خشک | 300 کالری |
خرمای تر (نیمه خشک) | 280 کالری |
رطب (خرمای تازه) | 150 کالری |
چگونگی تکامل رطب و خرما
میوه درخت نخل در ابتدا و در مراحل اولیه رشد بسیار کوچک بوده و رنگ آن سفید یا سبز کمرنگ است که خلال و یا در عربی حبابوک نامیده می شود. خلال پس از گذشت زمان بزرگتر شده و به رنگ سبز در می آید که به آن پهک و در عربی کیمری می گویند. این مرحله طولانی ترین مرحله رشد میوه نخل است که حدود 6 هفته به طول می انجامد. پهک در مرحله بعد رشد می کند و پس از تغییر ظاهر به رنگ قرمز و زرد به خارک تبدیل می گردد. سپس خارک با گذر زمانی حدود 4 هفته و نرم شدن به رطب تبدیل شده و در مرحله آخر رطب با کاهش آب میان بافتی و تغییر رنگ که حدود دو هفته به طول می انجامد به خرمای رسیده تغییر شکل می دهد.
خواص خرما
تنظیم سطح کلسترول خون
یکی از مهمترین تاثیرات مصرف خرما کاهش سطح کلسترول خون و کاهش چربی خون می باشد. خرما با کاهش تری گلیسیرید خون نقش مهمی در تقویت سیستم قلب داشته و باعث جلوگیری از بیماری های قلبی نیز می شود.
بهبود سلامت مغز
خرما از بروز بیماری هایی چون پارکینسون، آلزایمر و زوال عقل جلوگیری می کندسلامتی مغز شما میتواند با بیماریهایی همچون التهاب مغزی، پارکینسون، آلزایمر و زوال عقل به خطر بیفتد. مصرف مرتب خرما باعث کاهش بیماری های مغزی شده و از التهابات مغزی و پدیده استرس اکسیداتیو پیشگیری می نماید. خرما حاوی مقادیر زیادی از فنول ها و آنتی اکسیدان هایی مانند فرولیک اسید است که به بهبود عملکرد مغز و محافظت از آن در برابر نفوذ بیماری ها کمک می کند.
تقویت استخوان ها
خرما زا مواد غذایی است که در بهبود عملکرد استخوان ها و مفاصل نقش موثری بازی می کند و از بیماری هایی چون پوکی استخوان جلوگیری می نماید. پوکی استخوان یک بیماری شایع به خصوص در سنین پیری می باشد. وجود مواد معدنی مهمی چون سلنیوم، منیزیم، منگنز باعث استحکام و تقویت استخوان های بدن می شود. حفظ حالت استخوان ها و تقویت آن ها از خواص بی نظیری است که با مصرف مرتب خرما برای بدن حاصل می شود.
مفید برای بانوان باردار
مواد غذایی مصرفی در دوران بارداری هم در سلامت مادر و هم در سلامت جنین تاثیر به سزایی دارد. به همین دلیل اهمیت تغذیه در این دوران به شدت افزایش می یابد. خرما یک ماده غذایی با ارزش غذایی فراوان است که به دلیل داشتن فیبر و کالری بالا باعث افزایش انرژی مادر و تقویت جنین شده و نیز عضلات رحم مادر را تقویت می نماید. این امر باعث داشتن زایمان راحت تر برای مادر شده و در حفظ سلامت هر دو موثر خواهد بود.
درمان اختلالات جنسی
مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که مصرف خرما باعث افزایش تحرک اسپرم مردان شده و ترکیبات فلاونوئیدی موجود در خرما به افزایش تعداد اسپرم و هورمون های مردانه کمک می کند. این موضوع برای افرادی که دچار عدم باروری شده اند بسیار کمک کننده خواهد بود. این افراد با جای دادن خرما در رزِم غذایی خود می توانند به قدرت تولید مثل و باروری خود بیافزایند.
درمان یبوست و تقویت روده
همانطور که گفته شد خرما مقادیر زیادی فیبر دارد که در کاهش یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش به خصوص روده ها موثر می باشد. فیبر موجود در خرما به هضم راحت تر خرما کمک کرده و باعث بهبود کارایی معده و روده می شود. از مزایای دیگر خرما می توان به جلوگیری از ایجاد سرطان روده و کمک به رشد باکتری های مفید در محیط روده اشاره کرد.
تأمین انرژی و سوخت مورد نیاز بدن
خرما یک میان وعده عالی می باشد که به دلیل کربوهیدرات فراوان و ذخایر قندی انرژی بدن را تامین کرده و از بروز خستگی و بی رمقی در طول روز جلوگیری می کند. خرما یک ماده غذایی مناسب برای رفع گرسنگی می باشد. این ماده غذایی در کنار حجم کمی که از معده اشغال می کند، انرژی فراوانی را برای بدن به ارمغان می آورد. ورزشکارن از خرما به عنوان یک منبع مناسب انرژی در طول روز و یا تمرینات خود استفاده می کنند. گلوکز، ساکارز، فروکتوز و لاکتوز از قندهایی هستند که در ترکیبات خرما وجود دارند و انرژی حاصل از خرما به دلیل وجود همین قندها می باشد. خرما به راحتی قادر به بازگشت انرژی از دست رفته بدن می باشد.
بهبود پوست
سلامت پوست به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از این عوامل نوع تغذیه و مواد غذایی مصرفی می باشد. ویتامین سی و دی موجود در خرما برای پوست و تقویت سلامت آن مفید می باشد. این ویتامین ها باعث افزایش حالت ارتجاعی پوست شده و از چین و چروک های سطحی و عمیق در پوست جلوگیری می نماید. رفع کک و مک و پیسی و جای زخم بر روی پوست از دیگر فوایدیست که با مصرف خرما برای پوست ایجاد می شود. خرما در کاهش روند پیری پوست نیز موثر است.
جلوگیری از ریزش مو
کمبود مواد معدنی همچون زینک باعث ریزش مو می شود. خرما سرشار از زینک بوده و با مصرف آن می توان شاهد کاهش ریزش مو بود. با مصرف خرما، مو نه تنها تقویت شده بلکه شفاف تر و پر پشت تر نیز خواهد شد. خرما در تامین مواد مورد نیاز موها نقش موثری دارد.
پیشگیری از شب کوری
کمبود ویتامین آ باعث ایجاد بیماری شب کوری می شود. با مصرف خرما و تامین ویتامین آ مورد نیاز بدن می توان از بروز شب کوری جلوگیری نمود.
کاهش چربی و تناسب اندام
خرما به دلیل قند طبیعی که دارد باعث افزایش میزان انرژی بدن شده و حجم زیادی از معده را اشغال می کند. این امر سبب احساس سیری در بدن می شود و به همین دلیل با کاهش مصرف مواد غذایی اضافه، چربی کمتری در بدن انباشته شده و بدن به تعادل وزن و تناسب اندام می رسد. خرما یکی از مواد غذایی اصلی در سفره افرادیست که قصد کاهش وزن و رسیدن به اندام ایده آل خود دارند.
درمان کم خونی
خرما به دلیل آهن فراوانی که دارد، یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان کم خونی و افزایش میزان هموگلوبین محسوب می شود. کمبود آهن سبب افزایش میزان خستگی و بی حالی دائمی است. یکی از بهترین راه ها برای مقابله با کم حالی و کمبود انرژی مصرف خرما است. خرما در تولید گلبول قرمز و افزایش میزان آن در خون کمک کننده است.
مضرات خرما
مصرف خرما در کنار مزایای بی شماری که دارد در پاره ای اوقات ممکن است سبب برخی بیماری ها شده و یا آن ها را شدت ببخشد. بنابریان در کنار فواید بی شمار خرما باید از مضرات مصرف آن نیز آگاه باشیم. برخی از مشکلاتی که با خوردن خرما ایجاد می شود را در ادامه بر می شماریم:
افزایش قندخون: خرما قند زیادی دارد. بنابریان افرادی که به دیابت دچار هستند باید در مصرف خرما نهایت دقت را داشته باشند و به اندازه کافی از آن استفاده کنند. خرما برای افرادی که به قندخون مبتلا هستند ممکن است مشکلات شدیدی را ایجاد کند.
بروز حساسیت: حساسیت در برخی از قسمت های بدن از عوارض خرما است. خرما به دلیل طبع گرمی که دارد ممکن است باعث ایجاد حساسیت همراه با علائمی چون تورم لب و دهان، خارش زبان و پوست، دل پیچه، نفخ و یا اسهال شود..
افزایش وزن: خرما، به دلیل مقدار زیاد قند و کالری فراوانی که دارد می تواند سبب افزایش وزن شود. در صورتی که در خوردن خرما افراط شود کربوهیدرات و قند موجود در خرما سوزانده نشده و تبدیل به انباشت چربی می گردد.
مشکلات کلیوی: به دلیل مقادیر زیاد پتاسیم در خرما ممکن است با مصرف آن به اختلالات کلیوی دچار شده و اصطلاحا درگیر بیماری هایپرکالمی شوید. وقتی عملکرد کلیه با اختلال روبه رو شود توان دفع پتاسیم اضافی را ندارد. پتاسیم زیادی در بدن باعث سوزن سوزن شدن در اندام ها، اختلال تکلم و ضعف عضلانی می شود.